Hoe een ‘groen doel’ een uitvinding werd

Doodgewone tuinslangen in de grond, gevuld met water en de uitvinding van een ingenieus warmtepompprincipe. Dat is de basis van het verwarmingssysteem dat uitvinder Rob Joosten uit Middenbeemster, een dorp met talloze boerderijen, in 2010 in zijn eigen woning aanlegde. De werkloos geraakte werktuigbouwkundige met groene denkwijze, kon niet stilzitten en nam het besluit zijn huis volledig vrij te maken van aardgas. Na ontelbare uren van ontwikkelen, testen en opnieuw ontwikkelen, slaagde hij in zijn missie. Hij stookte zijn huis vanaf dat moment volledig met aardwarmte. In al zijn eenvoud, een uitvinding met revolutionaire potentie.

Een stichting en werkgroep, die de vinding wereldkundig moest maken, werd met enthousiasme opgezet, stagneerde en slaagde er niet in om van de uitvinding een levensvatbaar product te maken, dit tot ergernis van de uitvinder en leden van de projectgroep. Een van de leden belde bij dorpsgenoot Gerard de Graaff aan, een ondernemende en ervaren projectmanager, in de hoop dat deze de ontstane situatie kon doorbreken. Na het bijwonen van een vergadering en het zien van Joostens’ uitvindingen, vonden de twee in elkaar een ideale partner en er werd besloten de stichting op te heffen en samen de uitvinding levensvatbaar te maken.

“Na de eerste ontmoeting met Rob, wist ik dat deze bijzondere man een bijzondere gave had. Hij wekte vanaf het begin mijn interesse met zijn uitvinding, maar nog belangrijker er was direct een vriendschap geboren” – Gerard de Graaff

Ze bedachten plannen voor doorontwikkeling en kwamen erachter dat de impact wel eens groter zou kunnen zijn dat zij tot dat moment hadden vermoed. De twee richtten TearaSolara op, dienden aanvraag in voor octrooi op de vinding en kregen deze toegewezen. Wat volgde was een hectische periode met gesprekken voor ontwikkelingssubsidie, een investeerdersronde, en gesprekken met partners voor levering van onderdelen en installateurs. Terwijl aan alle kanten de kansen voorbijkwamen en gesprekken met afnemers, partners en overheden elkaar opvolgden, kwam Joosten in augustus 2015 met een alles veranderende mededeling. Hij voelde zich al een tijdje niet goed en had daarom een arts bezocht. Deze had hem plaats laten nemen en medegedeeld dat hij ongeneeslijk ziek was en niet lang meer zou leven. ‘Niet lang’ was relatief, het bleken slechts drie weken te zijn. De geestelijk vader van het bijzondere systeem overleed in september 2015, zijn vinding en Gerard de Graaff op de aarde achterlatend.

Gesterkt door de visie van Rob Joosten en gedreven na het wegvallen van de geestelijk vader van de warmtepomp, besloot Gerard volle vaart door te gaan met ontwikkeling en mensen aan te trekken. Bijna 3 jaar later is de warmtepomp gereed, optimaal getest en klaar voor de volgende fase, de inschrijving voor de eerste 25 afnemers voor de warmtepomp van de toekomst is geopend.

Inschrijven warmtepomp