Energierekening fors hoger in 2019

Volgend jaar zal volgens de energierekening voor een gemiddeld huishouden €150 hoger uitvallen volgens Vereniging Eigen Huis. De oorzaken zijn stijgende grondstofprijzen en verhoogde energiebelastingen.

Voor die prijsstijging zijn meerdere redenen aan te wijzen. De prijs van CO2-emissierechten is sinds begin 2018 meer dan verdriedubbeld. De Europese Commissie wil deze emissierechten vanaf 2021 versneld uit de markt nemen, waardoor de prijs nu al opgedreven wordt.
De prijs van gas stijgt ook aanzienlijk, deels als gevolg van de hogere prijs van emissierechten, en deels omdat er in de warme zomer (airco’s) extra energie is gebruikt. Ook toegenomen vraag naar gas voor het vullen van de gasopslag voor de winter draagt hieraan bij. De vraag naar kolen, ook onderdeel van de energiemix, neemt ook toe. België heeft behoefte aan Nederlandse energie omdat de kerncentrales daar met allerlei problemen kampen, wat ook bijdraagt aan de prijsstijging.
Gecombineerd met fikse verhoging van de energiebelasting komt een gemiddeld huishouden uit op € 150 meer kosten aan energie.
2018-09-13T10:09:49+02:0012-9-2018|Categories: Energienieuws|